TIPS FRÅN OSS

Hej på er alla i dessa oroliga ”Corona” tider! Vi håller oss friska, vilket vi önskar er alla av hela vårt hjärta!Jag vil börja med lite nyheter. Det är nämligen så att vi kommer att ta över fiskbutiken på Redegatan 9, vid Hemköp(gamla ”Fiskvagnen Påvelund”), nuvarande Fiskhuset, och det från den 31.mars 2020. Fiskvagnen i Käringberget kommer att finnas kvar, inga ändringar där. Det blir bara lite mer möjligheter till större sortiment, bättre service osv.

Men nu till det som känns viktigast just nu. Påsken närmar sig, och många säkert undrar hur det kommer att se ut när situationen är som den är. Just nu jobbar jag, Sinne,helt själv, och släpper ingen i mitt kök. Själv håller jag mig ganska isolerad, dvs det gäller jobb och pyjamas, hem och bil.Efter att ha funderat väldigt mycket på hur vi ska lösa denna svåra situation på bästa sätt har jag kommit på följande:


° Alla våra sillar, delikatesser och känsliga varor kommer jag att förpacka i färdiga burkar.


° Rökt och gravad lax kommer jag att vacuumförpacka i mindre poster av 6-10 skivor per förpackning. Naturligtvis kommer jag att som vanligt att skiva dom själv, så att dom blir av samma goda kvalité som vanligt. Och naturligtvis ”Savolax”.

° För dom som önskar smaka, kommer det att finnas sill till provsmakning bakom disken, eftersom vi kommer att blanda det bästa av våra vanliga och gamla ”Påvelunds” sillsorter.


° Fisk och skaldjur är det inga ändringar på, allt som vanligt.


Och så en väldigt viktig sak till:


Vi erbjuder utkörning till våra kunder som känner sig oroliga för att komma ut och eventuellt komma ner till våra fiskvagnar. Men, i det fall utkörning önskas, så skulle vi vilja att dom som önskar beställer sina varor lite tidigare.

Helst redan på tisdag,men senast onsdag den 8. april, så vi kan garantera tillgången.Utkörning av varor kommer vi att göra på Långfredag den 10.april. Vid beställning behöver vi förutom varor veta namn, adress och telefonnummer till er.

Betalning kan genomföras med kontanter eller med swish till Käringbergets fisk. Kvitto följer naturligtvis med. Vi måste tyvärr ta en liten avgift för utkörningar för att täcka våra kostnader, och naturligtvis så har äldre personer företräde.

Utkörning kan vi erbjuda i Västra Frölunda och Majorna.

Hoppas ni är nöjda med vårt inlägg och naturligtvis hoppas vi att ni alla håller er friska och får en ”vanlig” Påsk med mycket godsaker på bordet.

Med vänliga hälsningar,Sinne med det gamla och det nya besättningen!

Hur vet jag om skaldjuren är färska?

Hummer och krabba

 Dessa säljs levande och kokas levande eller avlivas strax före kokning.

Räkor

En färsk räka skall vara glänsande i skalet och ha en frisk havsdoft. Räkor kokas ombord på båten. En nyfiskad, kokt räka av god kvalitet kan lagras upp till en vecka om temperaturen i kylen håller 2-4°C. (Konsumentkyl i två dagar). Räkor bör varken lagras för torrt eller för fuktigt och man bör se till att de ligger i behållare där de kan ”andas”. Efter ett par dagar börjar salt kristalliseras på räkans skal och den torkar något. Kokta räkor skall aldrig ligga på is, eftersom de då suger upp vatten. I räkans livscykel ingår flera skalskiften under året; uppbyggnad av huvudrom under sommarhalvåret, utläggning av rom under buken under vinterhalvåret och utkläckning av rom under mars/april. De olika stadierna i räkans liv medför att den visar olika kvaliteter när det gäller mjukhet i skalet och struktur i köttet. Detta är lätt att ta för dålig kvalitet men hör till räkans normala livscykel. Ibland kan räkan vara svart i huvudet, vilket beror på att räkan har ätit mörk mat och magen har brustit vid fisket och kokningen. Frysta räkor i butik är producerade för att frysas. De är kokade ombord på båten och nedfrysta direkt efter koket samt glaserade med vatten för att få en skyddande vattenhinna.

Kräftor

Kräftor kan fiskas med trål eller med bur. Att burfånga kräftor är ett mer skonsamt fångstsätt varför kräftorna blir mer hållbara och kan hålla sig levande i 2-3 dagar. De skall förvaras kallt men inte läggas på is förrän de är döda. När de dött kan de förvaras ytterligare 1-2 dagar i kyl eller på is. När de faller i kvalitet blir de svarta i huvudet under gälarna. Trålfångad kräfta är mer ömtålig och bör kokas inom 1-2 dagar då en stor del av dem dör strax efter fångst. Trålfångade kräftor kan ligga på ett lager is för ökad hållbarhet, förutsatt att de är döda.

 Kräftor i grumlig lag